Be the change

Een paar weken terug in de Volkskrant. Een artikel dat precies mijn gedachten reflecteert. Maar dan netjes georganiseerd in een leesbaar stuk. Het artikel gaat over hoe cru het is dat producten in de supermarkt die gebaseerd zijn op eerlijke handel of lagere impact op het milieu gelabeld worden. En de oneerlijke, milieuonvriendelijke producten niet. Koffie is bijvoorbeeld Fair Trade wanneer de boeren aan de andere kant van de wereld een eerlijk salaris krijgen. Slaafvrije chocolade is helemaal hip. En ook kleding is het slachtoffer. Of eigenlijk de mensen die de kleding voor ons maken voor een hongerloon in Azië. Blijkbaar is het nodig om eerlijke kleding de noemer ‘conscious collections’ te noemen.

 

Hetzelfde idee heb ik bij Goei Eete. Goei Eete geeft ons, als stedeling, de kans om eerlijke, lokale, pure producten af te nemen. Direct van de boer. Met als resultaat de boer het grootste aandeel krijgt van wat wij betalen. En dat aandeel gaat dan niet naar een directeur, ergens bovenaan het distributiesysteem. Maar is dat ook niet meer dan normaal? Dat de boer, die elke dag met zijn handen (oké, of met zijn machine) in de aarde zit om ons te voorzien van voedsel, het grootste deel van wat wij voor voedsel betalen zelf ontvangt? ‘Goei Eete’ zou voor iedereen beschikbaar en vanzelfsprekend moeten zijn. Hoe is het ooit zo ver kunnen komen dat een initiatief zoals Goei Eete bijzonder is?

61RHJ0yAsnL._SX522_

Over hoe het voedselsysteem zover gekomen is dat het om een of andere reden normaal is om oneerlijk, ongezond en niet-duurzaam voedsel te verhandelen en te consumeren zijn waarschijnlijk boeken te schrijven. Maar dat is geschiedenis. Belangrijker is hoe we daar met zijn allen wat aan kunnen doen. Ik denk dat het bewust worden van dit oneerlijke voedselsysteem een eerste stap is. Je realiseren dat de lage prijs die je voor producten in de supermarkt betaalt irreëel is, en wie daar de dupe van is. (de boer dus) Daarna komt het moment om te kiezen of je met dit bewustzijn wat wil doen. Wil je bijdragen aan een eerlijker systeem? Het kost namelijk wat tijd en moeite om jezelf aan te passen. En niet meer zomaar alles te kopen wat er in de supermarkt ligt. Is het antwoord ja, dan kun je jezelf gaan verdiepen in hoe.

Meedoen aan een initiatief zoals Goei Eete is een goede stap. Wat je je als afnemer misschien niet altijd realiseert, is dat de boer zelf de prijs voor zijn product bepaalt. Daarom zijn producten ook nooit in de aanbieding. Als afnemer bij Goei Eete betaal je het bedrag dat het product op dat moment kost. En omdat alle schakels van het distributiesysteem zijn weggenomen, komt deze prijs vaak niet eens hoger uit dan de prijs die je in de supermarkt betaalt. Dat laat je realiseren hoeveel geld er eigenlijk ‘verdwijnt’ in dat distributiesysteem. Geld wat de boer goed kan gebruiken voor vernieuwingen in zijn bedrijf. Bijvoorbeeld om het bedrijf duurzamer te maken. Zodat ook de volgende generaties nog van dezelfde aarde kunnen leven als wij.

Blog

Om een lang verhaal kort te maken, ga zo door Goei Eeters! Als consument is het belangrijk om je te realiseren dat jijzelf, samen met alle andere mensen, het systeem bent en in stand houdt. En als je zelf niks verandert, gaat er nooit iets veranderen. Zoals Mahatma Gandhi ooit zei: “Be the change you want to see in the world”.

Nicole (&Lineke)

 

Bron: “Eerlijk betaald? Het is tijd om te benoemen wat misgaat, niet wat goed gaat.” Volkskrant, 10-2-2015. http://www.volkskrant.nl/vonk/eerlijk-betaald-het-is-tijd-om-te-benoemen-wat-misgaat-niet-wat-goed-gaat~a3848380