Goei Eete onderzocht!

overweight

We zijn met zijn allen ongezonder gaan eten. Meer verwerkte producten, meer toegevoegde suikers, vetten en zout, en meer hulpstoffen die de smaak van een product versterken of ervoor zorgen dat het langer houdbaar is. Maar bovenal zijn we meer gaan eten. Voedsel is altijd beschikbaar in de supermarkt. En door alle toevoegingen aan ons voedsel, weet ons lichaam niet meer wanneer we nu vol zitten of niet.

6959459-earth-wallpaperDat wat we eten een grote invloed heeft op onze gezondheid weten we allemaal. Desondanks zijn we niet zo goed in de gezonde keus maken. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. Met als gevolg een groter risico op hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde vormen van kanker en psychische aandoeningen. Terwijl dit voor veel mensen geheel te voorkomen of in soms zelfs om te keren is door middel van ‘het juiste dieet’.

Maar wat we eten heeft niet alleen invloed op onze gezondheid. Ook onze aarde heeft wat te stellen met de manier waarop we voedsel produceren, verwerken en consumeren. Er wordt veel land gebruikt om ons voedsel te produceren, er komen gassen vrij die een impact hebben op het klimaat en bepaalde grondstoffen raken uitgeput. Ondanks deze grote impact hebben nog bijna een miljard mensen op de wereld honger. En wij maar eten.

Een kleine samenvatting van welke problemen er spelen op het gebied van voedsel. Als student gezondheid aan de Wageningen Universiteit, heb ik een interesse in hoe mensen bewust kunnen worden van deze problemen en hun gedrag hierop kunnen aanpassen. Ik vroeg me af of een initiatief zoals Goei Eete een bijdrage kan leveren. Een paar gesprekken met Hans en Claire later, en mijn afstudeeronderzoek was geboren! In de maanden januari en februari heb ik met het hele distributiesysteem van Goei Eete meegelopen, bestuursvergaderingen bijgewoond, Goei Eete gepromoot, en 15 bestellers bij Goei Eete geïnterviewd. Dit alles om erachter te komen of en hoe een burgerinitiatief kan bijdragen aan de bewustwording en gedragsverandering rondom voedsel.

IMG_20150227_192250Bij deze een beknopt overzicht van de resultaten. De meeste mensen bestellen bij Goei Eete omdat ze op een of andere manier het huidige voedselsysteem. Goei Eete geeft een stuk meer vertrouwen. De boer woont om de hoek, en als je een vraag hebt over een product, kun je hem of haar gewoon bellen, mailen of opzoeken. Het scheelt ook een hoop dat bestellers niet zelf langs alle boeren hoeven om lekker, vers en lokaal eten van de boer te kopen. En het idee dat je met het bestellen lokale boeren en de lokale economie ondersteunt, voelt voor veel mensen fijn.

Door Goei Eete worden mensen meer bewust van wat er allemaal in de omgeving te verkrijgen is, en in welk seizoen bepaalde producten groeien (en in welke niet). Veel mensen beseffen hierdoor dat het eigenlijk maar raar en onnodig is om producten die niet in het seizoen zijn te importeren, terwijl er zoveel mooie, lekkere producten in de omgeving te verkrijgen zijn. Daardoor worden er vaker etiketten gecheckt in de supermarkt. Komt het product niet uit Nederland? Dan gaat het niet in het mandje. Onbekende producten via Goei Eete sneller gekocht. Waar veel mensen de pastinaak voorbij zouden lopen in de supermarkt, kopen ze hem wel via Goei Eete. Dit verhoogt de creativiteit op het gebied van koken, wat weer bevorderlijk kan zijn voor de gezondheid!

Benieuwd naar het hele onderzoek? Wil je delen waarom jij meedoet aan Goei Eete of wat het voor jou oplevert? Mail naar nicole.vanriel@goeieete.nl.

Nicole (& Lineke)