RECEPT van de week

Flammkuchen

2 stuks

Van Goei Eete:

  • 100 gr rauwe ham
  • 100 gr achterham
  • 150 gr champignons
  • Een half bosje peterselie (fijngehakt)
  • 1 aardappel (geraspt of fijngehakt)
  • 100 gr belegen kaas (geraspt)
  • 1 ei
  • 3 uien (bijv. 2 rode en 1 gewone)

Zelf toevoegen:

  • 7 gr droge gist
  • 300 gr bloem
  • 150 ml lauw water
  • Peper en zout
  • 250 gr crème fraîche (of wat meer, eventueel vermengd met wat kwark)
  • olijfolie

Werkwijze

  • Maak eerst het deeg. Doe daarvoor de bloem, het zout en een scheutje olijfolie in een grote kom. Los de gist op in het lauwe water en roer dat met een ei door het bloemmengsel. Kneed het deeg nu met bijvoorbeeld een mixer met deeghaken (of met de hand, maar dan duurt het wat langer) een minuut of 15 tot je een mooi soepel deeg krijgt. Het deeg mag eigenlijk niet meer aan je vingers blijven plakken. Doe nu 1 eetlepel olie in de kom, rol de deegbal door de olie en dek de kom af met een natte theedoek. Laat het deeg nu een uurtje rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op de hoogste stand (bijvoorbeeld 230 gr C.).
  • Kneed het deeg nog even door en verdeel het dan in 2 stukken.
  • Leg bakpapier op een bakplaat, strooi er een beetje bloem over en rol dan 1 helft van het deeg goed dun uit met een deegroller. Het deeg moet bijna het hele bakpapier beslaan. De randjes mogen een ietsje opstaan.
  • Bestrijk de deegbodem met de helft van de crème fraîche.
  • Neem 2 uien (bijv. een gewone ui en een rode ui), snijd ze doormidden en snijd dan de helften in flinterdunne ringetjes. Snijd ook de rauwe ham in dunne reepjes, meng die met de uienringetjes en verdeel dat over het deeg.
  • Strooi er wat fijngehakte peterselie op en rasp er dan 100 gr kas over. Draai er wat peper over en schuif de bakplaat nu 10 tot 15 minuten in de oven. Laat niet verbranden!
  • Bereid ondertussen op een vel bakpapier de tweede koek. Bestrijk met crème fraîche. Verdeel net als hierboven een (rode) ui in halve ringetjes, meng die met een geraspt of heel fijngesnipperde aardappel en verdeel dat over het deeg. Snijd de champignons in dunne schijfjes en strooi die ook over de koek. Doe hetzelfde met de dunne reepjes achterham. Strooi er wat peper en zout over en bak hem in de oven op de bakplaat als de eerste Flammkuchen klaar is.

Dien op met een frisse salade.