Home PageOnze boerenLandbouwDe Bie

De Bie

Henriette en John de Bie kweken in hun cellen een mooie, smaakvolle, stevige en lang houdbare biologische kastanje- en mergelchampignons. Het teeltoppervlak van het bedrijf van familie de Bie is 1200 m2, verdeeld over zes teeltcellen. Het bedrijf is een echt gezinsbedrijf waarin, naast de vijf vaste medewerkers, ook de kinderen de handen uit de mouwen steken als dat nodig is.

Ze staan voor productie op een biologische manier. “Wij zijn biologisch, en dus ook SKAL gecertificeerd, sinds 2001. Biologisch in de champignonteelt wil zeggen dat de teeltmaterialen, de aarde en compost, gemaakt zijn van biologische stro, kuikenmest en gips. De compost is volledig vrij van chemische middelen en residuen daarvan. In de teelt worden geen chemische middelen gebruikt. Zo wordt de champignonmug weghouden door op de vloer van de cel citroenzeep aan te brengen. De geur verjaagt de mug. Als het teeltmateriaal op is en de oogst van champignons voorbij, wordt de cel leeggemaakt en gaat de champost weer naar biologische akkerbouwers en tuinders en zo is de kringloop gesloten”, aldus John. “Als ouders van vier kinderen vinden we lekker, gezond en milieuvriendelijk geproduceerd eten erg belangrijk. Daarom eten we vaak biologisch en waren we ook binnen de gangbare teelt al continu bezig het gebruik van bestrijdingsmiddelen te minimaliseren. De overstap naar biologisch was voor ons in dat opzicht een logische stap om te nemen. We zijn nu echt weer met ons vak bezig en dat geeft een goed gevoel.”

“Verder zijn we aangesloten bij Fair Produce, wat wil zeggen dat we gegarandeerd op een goede manier met onze medewerkers omgaan qua werkomstandigheden, beloning en huisvesting”. (www.fairproduce.nl)

De afzet van de champignons verloopt, naast huisverkoop en via internet, via Naturelle, het biologische bedrijfsonderdeel van The Greenery. Door mee te doen aan Goei Eete willen ze bijdragen aan bewustwording van de consument, zodat die weet wat er met het product gebeurt, waar het vandaan komt en hoe het behandeld wordt. Door de lijn zo kort mogelijk te houden via verkoop in de eigen regio zijn de champignons verser en dus lekkerder!

Zie ook www.verseoogst.nl