Home PageOnze boerenVeeteeltDe Ruurhoeve

De Ruurhoeve

Bij kaasboerderij De Ruurhoeve in Hoogeloon is er van alles te doen, zien, genieten en beleven. Vanzelfsprekend wordt er kaas gemaakt, maar er is ook een landwinkel, een boerenterras en natuurlijk een koeienstal. Rondleidingen, excursies en workshops zijn er aan de orde van de dag. De sfeer is uitnodigend. Een goedlachse Erika Beerens vertelt met enthousiasme en uitgebreid over het bedrijf, wat zij tegenwoordig runt samen met haar broer Corné Ansems. Een echt familiebedrijf, want ook vader en moeder springen nog steeds bij, als het nodig is.

Erica is opgegroeid op de boerderij. “Daarom was het voor mij – en voor mijn broer en zus – vanzelfsprekend om te zien waar eten vandaan komt. De hele kringloop zie je hier: van gras tot kaas. Pas als je ouder wordt, merk je dat dat bijzonder is; dat veel mensen verder afstaan van de oorsprong van hun voedsel.” Het is één van haar drijfveren in haar werk: laten zien waar voedsel vandaan komt. Transparantie. Laten zien dat ze op de boerderij goed voor de dieren en de natuur zorgen en een eerlijk product maken. “Van de verse melk van onze eigen koeien maken we kaas. Het is een puur product, zonder conserveringsmiddelen. De hele keten vindt plaats op deze boerderij. Omdat we onze eigen melk gebruiken, heeft de kaas een eigen smaak. Die is nooit precies hetzelfde, maar natuurlijk wel altijd lekker.”

Sinds een paar jaar heeft de boerderij een familiekudde: pasgeboren kalfjes blijven de eerste zes weken bij hun moeder drinken. “We willen de natuur zoveel mogelijk zijn gang laten gaan, maar zijn tegelijkertijd een vrij modern bedrijf. Dat gaat goed samen. Goed zorgen voor de dieren is het belangrijkste, maar we hebben bijvoorbeeld ook een melkrobot.” Ze laat alles zien, het hele bedrijf, en doet dat ook regelmatig aan schoolklassen. “Ik laat de kinderen dan zoveel mogelijk beleven, en zelf doen. De koeien aaien vinden ze vaak één van de leukste dingen.”

Erica is te spreken over Goei Eete. “Een goed idee om alle producten van verschillende boeren te verzamelen, dat maakt het gemakkelijk voor de consumenten.” En De Ruurhoeve past dan ook uitstekend bij Goei Eete. Ze delen hun uitgangspunten, zoals transparantie, diervriendelijkheid, een directe lijn tussen boeren en de consument, passie voor een lokaal, ambachtelijk product en natuurlijk niet te vergeten: heerlijk eten vol van smaak! Onze heerlijke Ruurhoeve-kazen zijn niet alleen smaakvol maar ook minder zout! Uit onderzoek blijkt dat onze kazen gemiddeld 45% minder zout bevatten dan andere gangbare harde kazen. Wilt u meer weten, kijk op www.ruurhoeve.nl

http://www.ruurhoeve.nl/