MAALTIJDsuggestie

Geroerbakte witlof met honing, tijm en pijnboompitten

Ingrediënten voor 4 personen:

Van Goei Eete:

  • 700 gr witlof
  • 1 ui
  • 4 eetlepels honing
  • 300 gr (basmati)rijst

Zelf toevoegen:

  • Enkele takjes tijm (of 2 theelepels gedroogde)
  • Klontje boter of wat olie
  • 30 gr pijnboompitten
  • Scheutje ketjap
  • Eventueel een snufje zout

Werkwijze

  • Kook de rijst volgens voorschrift in water met wat zout.
  • Snipper de ui grof.
  • Snijd het kontje van de witlofstronkjes en snijd de witlof in ringetjes.
  • Rits de tijmblaadjes van de takjes.
  • Verhit de boter of olie in een wokpan en bak daarin de pijnboompitten zachtjes lichtbruin.
  • Voeg de uisnippers toe en bak die glazig.
  • Doe er dan de witlof bij met de tijm en de honing en eventueel een snufje zout.
  • Roerbak alles tot de witlof beetgaar is.
  • Proef op smaak en voeg op het laatst (eventueel) een scheutje ketjap toe.

 

Bij dit gerecht is een moot gebakken kabeljauw lekker.

Ook kun je wat in blokjes gesneden kip(filet) marineren in teriyaki saus en dan bakken. In dit geval kun je de ketjap in het witlofgerecht weglaten. De teriyaki saus maak je gemakkelijk zelf door 100 ml water met 200 ml sojasaus (niet de zoete), 50 gr bruine suiker en eventueel een scheutje sesamolie in een pannetje te doen. Voeg daar 2 gepelde en gehalveerde tenen knoflook toe en breng dat roerend aan de kook. Even zachtjes laten koken en zo gewenst licht binden met allesbinder of maïzena. Vis er de knoflook uit en klaar is kees.