MAALTIJDsuggestie

Palmkool

Palmkool (cavalo nero of nero di Toscane) is in onze streken lange tijd een vergeten groente geweest. Hij heeft een beetje de smaak van boerenkool, maar dan wat zoeter. In Italië zit hij vaak in soepen zoals de ministrone en ribollitta. Je kunt palmkool bereiden als spinazie, als boerenkool in een stamppot, als onderdeel van een pastagerecht, of in een salade, om maar wat van de vele mogelijkheden op te noemen. De harde nerf kun je het beste wegsnijden, want die blijft wat taaier.

Stamppot met palmkool en rookworst

Ingrediënten:

Van Goei Eete:

  • Aardappelen voor 4 personen
  • 2 bosjes palmkool
  • 1 (of 2) rookworst
  • 1 ui
  • Boter en melk
  • (1 ei)

Zelf toevoegen:

  • Peper en zout, (nootmuskaat)

Werkwijze:

  • Schil de aardappelen en snijd ze in wat kleinere stukken. Doe ze in een pan met een flinke bodem water en wat zout.
  • Verwijder de nerf van de palmkool en snijd het blad in kleinere stukken. Leg dit boven op de aardappelen en breng alles aan de kook.
  • Warm de rookworst op in warm water (tegen de kook aan, niet koken) zo’n 15 minuten.
  • Snipper een uitje en bak dat in een koekenpan.
  • Als de aardappelen gaar zijn (15-20 min.), giet ze dan af, strooi er wat peper en zout op en een flinke scheut melk. Warm dit nog even op.
  • Haal de pan van het vuur, doe er een klont boter bij en een rauw ei en prak de aardappelen en de palmkool met een stamper. Roer de gebakken uitjes erdoor. Proef af en voeg naar smaak zo nodig nog wat peper, zout (en eventueel nootmuskaat) toe. (Een theelepeltje mosterd erdoor kan ook lekker zijn.
  • Opdienen met de rookworst.

(Variatie: bak het uitje, voeg 250 in schijfjes gesneden champignons toe, een beetje kippenbouillon en licht binden met bijv. allesbinder. Serveer dat bij de stamppot met rookworst.)

 

Enkele andere mogelijkheden:
1 Palmkool met tagliatelle
Benodigdheden: tagliatelle, 2 of 3 bossen palmkool, 250 gr kleingesneden sperzieboontjes, 125 gr geraspte belegen schapenkaas, de rasp van een citroen en het sap van een halve citroen.
Bereiding: de pasta koken volgens voorschrift; de palmkool van de nerf ontdoen en klein snijden; de sperzieboontjes een paar minuten in een bodempje water koken en afgieten; de palmkool met de afgegoten boontjes en het citroenrasp even roerbakken: daarna de pasta erdoor met de helft van de kaas en een scheutje citroen. Peper en zout naar smaak toevoegen en afproeven. Het restant van de kaas op de borden over het gerecht strooien.

2 Salade met palmkool
De nerf van de kool verwijderen en de bladeren in stukjes snijden en in een kom doen. Een rijpe halve avocado heel fijn snipperen en een halve citroen uitpersen. Dit alles bij de kool doen en goed mengen (de avocado moet als deeg aan de koolblaadjes plakken). Maak dan de bordjes op: een bodempje van de koolsla, daarop en rond: stukjes van de andere helft van de avocado en wat cherrytomaatje. Bestrooi het geheel met wat kleingemaakte walnoten of geroosterde pijnboompitjes.

3 Je kunt de palmkool bereiden als spinazie. Wel weer vooraf de nerf verwijderen van elk palmblad en het blad wat klein snijden. Roerbakken met een gesnipperde uitje en knoflook. Best lekker met gebakken aardappels en een gebakken visje.