MAALTIJDsuggestie

Gebraden kip met tomaten, paprika en ui

Ingrediënten voor 4 personen

Van Goei Eete:

  • 1 hele kip (zonder vel)
  • 800 gr trostomaten
  • 2 rode paprika’s
  • 2 eetlepels peterselieblad, gesnipperd
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 300 gr basmatirijst
  • (4 eieren Zie onderaan dit recept.)

Zelf toevoegen:

  • 2 teentjes knoflook, heel fijngesnipperd
  • Boter of (olijf)olie
  • Peper en zout

Werkwijze

(Lees eerst dit recept goed, zodat je ervoor kunt zorgen dat alles ongeveer gelijktijdig gaar is.)

  • Zet een pan met licht gezouten water op voor de rijst.
  • Ontvel de tomaten (eerst even dompelen in kokend water) en snijd ze in kleine stukjes.
  • Maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees dan ook in stukjes.
  • Verdeel de kip in stukken, kruid met peper en zout.
  • Verhit wat boter of olie in een pan en fruit daarin de gesnipperde ui wat glazig. Voeg dan de tomatenstukjes, de paprika en de knoflook toe, Strooi er peper en zout naar smaak bij en laat alles in een gesloten pan en half uurtje sudderen.
  • Braad de stukken kip mooi bruin aan in wat boter of olie. Leg daarna een deksel op de pan, draai het vuur zo laag mogelijk en laat het vlees nog een halfuurtje sudderen.
  • Kook de rijst volgens voorschrift.
  • Als je het goed organiseert is alles ongeveer gelijk klaar. Proef tot slot het groentemengsel af op smaak en schep dat in een grote schaal. Leg er de stukken kip op en bestrooi met de gehakte peterselie.
  • Dien op met de rijst.

Het wordt wel machtig, maar lekkerder als je per persoon ook nog een gepocheerd eitje op de schotel legt. Pocheren: in een pan water aan de kook brengen, vuur zacht zetten, ei boven een schoteltje breken in een klein bolzeefje, het waterige vocht druipt op het schoteltje, zeefje met ei boven het kookwater omkeren, mbv 2 lepels wat bij elkaar houden, 3 minuten laten koken, met een schuimspaan uitnemen en uit laten lekken. Vaak raadt men ook aan om in het water een kolkje te maken voor het ei erin komt.)