Wat (w)eet jij?!

Eten. Voor ons allemaal belangrijk. Voor ons lichaam om in leven te blijven, maar voor velen van ons is eten ook op sociaal gebied belangrijk. Samen koken, samen eten, samen natafelen. Leren, proeven, ervaren. Eten is er altijd. Eten is vanzelfsprekend. Eten is altijd beschikbaar in de supermarkt. Het wordt altijd aangevuld. Zonder dat we dat doorhebben. We staan eigenlijk helemaal niet meer stil bij wat we eten. En wat er met een product is gebeurd voordat het in de supermarkt belandt.

Laten we dat nu even wel doen. Neem een diepvriespizza met mozzarella. Een voorbeeld van een vanzelfsprekende maaltijd. Maar als je na gaat denken over die pizza, heb je eigenlijk geen idee wat er allemaal mee is gebeurd. Waar de ingrediënten vandaan komen. Waar hij allemaal geweest is voordat hij in jouw eigen diepvries belandt. Waar komt de tarwe voor het deeg vandaan? En de tomaten? En hoe zijn deze producten geproduceerd? Komt de mozzarella van buffels? En hoe worden die buffels behandeld? Waar zijn alle producten samengekomen zodat het een pizza werd? Wie heeft de verpakking gemaakt? En langs welke distributiecentra is hij toen allemaal geweest? Wie weet komen de producten voor die pizza wel uit 20 verschillende landen. We hebben geen idee.

Hoe heeft deze onwetendheid over voedsel zich ontwikkeld? Een klein stukje geschiedenis. Sinds de voedselschaarste tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, is het voedselbeleid sterk gefocust op voldoende voedsel produceren voor iedereen. Samen met de nieuwe mogelijkheden om voedsel te verwerken, verpakken en transporteren, heeft dit geleid tot het goedkope voedsel in de supermarkt wat wij nu kennen. Voedsel is dus nooit zo vanzelfsprekend geweest als dat het nu is. Dat is slechts enkele decennia geleden het geval. De laatste tijd beginnen we weer steeds meer na te denken over wat we eten. Dat is te zien aan het uitbreidende assortiment aan biologische producten in de supermarkt. Maar ook aan de opmars van kookclubs. En specialistische zaakjes. In Tilburg bijvoorbeeld de Kaaszaak en Sourdough. En behalve Goei Eete zijn er in Nederland nog veel meer initiatieven die ons eten op een andere manier aanbieden dan die pizza uit de supermarkt. Transparanter. Opener. Voor mensen die willen weten hoe een product gemaakt is en waar het vandaan komt.

Inzicht krijgen in het voedselsysteem blijkt alleen niet zo gemakkelijk. Waar komt het vandaan, hoe is het gemaakt? Hoe wordt er omgegaan met de dieren en wordt er niet teveel schade aan het milieu toegebracht? Goei Eete licht een tipje op van de sluier over dit ondoorzichtige voedselsysteem. Goei Eete laat aan je weten waar en hoe het voedsel gemaakt is. En als je een vraag hebt, kun je zo de boer bellen of mailen om je vraag te stellen. Denk nog even aan de pizza. Dat is even wat anders. Maar niet alle producten zijn bij Goei Eete te koop. Veel klanten bij Goei Eete doen de rest van hun boodschappen elders. Op een plek waar alles niet zo transparant is. Hoe maak je ook hier de goede keuze? Hoe kun je hier begrijpen waar je eten vandaan komt? Hoe weet je of wat je koopt goed is voor je lichaam of niet?

Heel veel mensen hebben zoeken naar een manier om een goede keuze te maken. Maar wat (w)eet jij eigenlijk? Hoe zoek jij je weg in de supermarkt? Wat is voor jou goed eten? Om ervaringen, meningen, ideeën en visies uit te wisselen, start Goei Eete vanaf vandaag een blog. Iedereen kan hier zijn ervaringen delen. Waar sta jij bij stil? Hoe zie jij het voedselsysteem? Wat heb jij ontdekt of uitgezocht waar je anderen mee kan helpen? Waar maak jij je boos over of druk om? We kunnen elkaar helpen!

Wil jij ook een bijdrage leveren? Zelf (of samen met ons) een stuk schrijven? Of een onderwerp aanleveren? Neem dan meteen contact op met Nicole via nicole.vanriel@goeieete.nl.

Een hele goeie dag!

Nicole (& Lineke)